OTOKLAV için, CORONA dan sonra…

Sanırım sterilizasyon ve OTOKLAV konusunda da ilerde,  CORONA dan önce ve CORONA dan sonra diye bahsedeceğiz.

Çünkü CORONA dan sonra sterilizasyon işlemleri ve Otoklav kullanımı sadece hasta için değil, hem Diş Hekimi hemde klinikteki çalışanlar için de yapılmaya başlanacak.

Maalesef dünyada da olduğu gibi, bulaşıcı hastalıkların en kolay yayıldığı noktaların başında diş tedavilerinin yapıldığı noktalar gelmektedir.

Mutlaka her hasta sonrası aletler dezenfekte ediliyor fakat bir çok klinik ve muayenehanede maalesef OTOKLAV kullanımı hala vakit kaybı olarak görülüyor ve cerrahi işlemler haricinde sadece gün sonunda bir kez yapılıyor. 

Bu da çapraz enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. CORONA virüsü ile birlikte artık OTOKLAV kullanımı sadece hasta için değil, diş hekimleri başta olmak üzere çalışanlar içinde yapılmaya başlanacaktır, başlanmalıdır.

Hayat normale dönmeye başladığında hastalarında ilk soracağı soru bu olacaktır. Hazırlıklı olalım.

Hazırlıklı olalım diyorum çünkü maalesef Türkiyede birçok klinik ve muayenehane buna hiç de hazır değil.

Birçok yerde otoklav yok, asistanların büyük bir bölümü sterilizasyon  basamakları konusunda yeterli bilgiye sahip değil, maalesef bir çok klinik ve muayenehanede de sterilzasyon odası hiç yok. Mutfak veya tedavi odalarındaki tezgah üstündeki cihazlarda poşetleme ve otoklava atma işlemi yapılıyor.

CORONA dan sonra eminim, hastanelerdeki gibi kirli oda ve temiz odadan oluşan, alet giriş çıkışlarının ayrı kapılardan yapıldığı sterilizasyon odalarının sayılarında artış olacaktır. 

Yeni açılan kliniklerde hasta bekleme odalarına devasa alanlar ayrılırken, sterilizasyon odalarına ya hiç alan ayrılmıyor, yada göstermelik 3-4 metrekare alanlar ayrılıyor. 

Umarım bundan sonra bu odaların hayati önem taşıdığı daha iyi anlaşılırda, bekleme salonlarından üç beş metrekare daha kısılarak gerçekten olması gerektiği gibi sterilizasyon odaları yapılmaya başlar.

Fatih Adanur

About Author