Dental Tedavi Ünitelerindeki Anti-Retraction sistemi nedir?

Dental Tedavi Ünitelerinde çapraz enfeksiyonu önlemek için en önemli özellik,  Anti-Retraction sistemidir.

Hava ve su sistemlerini açan valf ler, pnömatik de olsa, elektrikli de olsa, kapandığı zaman mutlaka küçük bir miktarda olsa geri emilim işlemi yapar. 

Hasta ağzında çalışırken de ayağınızı ayak pedalından çektiğinizde başlığınız durur ve tam durma esnasında bir miktar geri emilim yapar. Bu geri emilim sırasında başlığınız, hava ve su kanallarına, hasta ağzındaki sıvılardan da çekebilir, havayı da çekebilir.

Her hasta sonrası başlığınızı dezenfektan spreyle dezenfekte etseniz bile, hava ve su kanallarına bu dezenfektanlar etki etmeyeceği için, başlığınızı bir sonraki hastada kullanmak isterseniz, bu içinde kalan ve hava-su kanallarına bir önceki hastadan geri çekilen sıvı veya hava ilk çalışma esnasında diğer hastaya aktarılmış olur.

Başlıkları otoklava atıp, başlıklardaki çapraz enfeksiyon riskini ortadan kaldırdınız diyelim, bu geri çekilen hava veya sıvı, başlığın takılı olduğu hortuma kadar geldiyse yine sterilizasyonun bir anlamı kalmayacaktır.

İşte tüm bunları önleyecek, başlıkların kullanımından dolayı çapraz enfeksiyon riskini ortadan kaldıracak sisteme Anti-Retraction sistemi diyoruz.

Anti-Retraction sistemi, hava ve su valfleri kapandığında, basınçtan dolayı oluşacak geri emilimi engelleyen çok basit ama hayati özelliği olan bir sistemdir.

Bu sistem hem başlıklarda, hemde Tedavi Ünitenizde bulunmalıdır. Çünkü başlıklarda oluşacak herhangi bir sorunda, başlığınızı otoklava atıyorsanız bu risk teşkil etmez ama başlığınızı da geçip ünitlerin hortumuna kadar geri emilim yapılmış ise bu büyük risk demektir. 

Bu riski de ortadan kaldırmak için, Anti-Retraction sisteminin ayrıca ünitinizde de olması gerekir.

Yani Tedavi Ünitesi seçerken mümkün ise çift Anti-Retraction sistemi olan üniti seçmenizde yarar var.

Fatih ADANUR

About Author