Nedir bu MIDWEST – BORDEN hortum olayı?

Aslında bu tabir başlıklar için değil, Başlık hortumları için kullanılır. 

Ünitinizin horrumlarının uçlarına baktığınızda, hortumda 2 yada üç tane delik varsa BORDEN, 4 veya 6 arası çeşitli ebatlarda delik varsa MIDWEST tip bağlantılı hortumunuz var demektdir.

Hortum Çeşitleri.

Bu neden önemli?. Başlık alırken size ilk sorulacak soru bu olduğu için.

Peki bu hortumlardaki eksik yada fazla delikler ne işe yarıyor ki dediğinizi duyar gibi oldum. Hemen açıklayayım.

BORDEN bağlantıda, 

  • Büyük delikten, başlığı çalıştırmak için ana hava gelir, 
  • Küçük deliklerin birinden su gelir, 
  • Varsa eğer,  üçüncü küçük delikten de chip blower havası gelir.

MIDWEST bağlantıda,

  • En büyük delik, başlığa gelen havanın tahliyesi için egzost bağlantısıdır.
  • En büyüğün bir küçüğü olan delikten, başlığı çalıştırmak için ana hava gelir.
  • İki küçük delikten birinden su, diğerinden chip blower havası gelir.
  • Varsa eğer, diğer iki küçük delik, ışıklı başlıklar için elektrik bağlantısıdır.

Aralarındaki en büyük fark, Borden tip hortumda, başlığı çalıştırmak için gelen hava, yine başlığın dip kısmından, yani hortum ile başlığın birleştiği noktadan dışarı çıkar.

Midwest tip hortumlarda, başlığı çalıştırmak için gelen hava, hortumun içindeki en büyük delikten yani hortumun içinden geçerek ünite bağlandığı noktadan filtreden geçer ve dışarı çıkar.

Pratik bir bilgi olarak, eğer çalışırken elinize hava geliyorsa, borden bağlantılı bir başlıkla çalışıyorsunuz demektir.

Peki hangisi avantajlı diyorsanız, genellikle BORDEN  girişli aerotorlerin UCUZ olması dışında diğer farkları aşağıda bulabilirsiniz. 

MIDWEST : Konfor, sessizlik ve daha fazla hijyen, ışıklı başlıklar için elektrik olanağı, coupling kullanabilme avantajı.

BORDEN  : Daha fazla ses, elinizin üstüne üfleyen bir egzoz çıkışı ve hatta kimi zaman başlıktaki fazla yağın üstününüze gelmesi. Işıklı başlıklar için bağlantı yok.

Hortumların dışında başlıklarında hangi tip olduğunu anlamakta gayet basittir. Başlığınızın arkasında 2 veya 3 delik varsa Borden tip, 4-6 delik varsa Midwest tip demektir.

Tüm Tedavi ünitelerinde midwest veya borden hortum seçenekleri vardır. 

Aerotorlerin bağlantı çeşitleri

Hijyen, konfor, daha az ses ve ışıklı giriş gibi özellikler sizin için önemli ise mutlaka MIDWEST girişli hortum almanızı tavsiye ederim.

Birçok hekim yeni bir ünit alırken, sırf eski başlıklarınıda kullanabilmek adına BORDEN bağlantılı hortum u seçebiliyor. Bu çok yanlış ve gereksizdir.

3-5 tane eski aerotor başlığınızı kullanabilmek için,  birçok avantajdan vazgeçmeyiniz, geçmenize de gerek yoktur zaten.

Piyasada, MIDWEST i BORDEN e çeviren adaptör bulmak mümkündür. Bu sayede hem yeni başlıklarınızı, hemde istediğiniz zaman eski başlıklarınızı kullanabilirsiniz.

Fatih Adanur

.Midwest => Borden Çevirici

About Author