Tedavi Ünitelerinde, ELEKTRONİK mi? PNÖMATİK mi?

Muhtemelen bu iki sistemi kliniğinize gelen teknisyenlerinizden duymuşsunuzdur ilk olarak. 


En baştan belirteyim, aşağıda resimde ne görüyorsanız, aradaki fark işte tam o kadar.

Yaklaşık 20 yıldır bu sektörde teknik birimde çalışmış biri olarak, bana en çok sorulan bu soruyu naçizane cevaplamak istedim.

40-50 yıl önce, elektronik sistemler günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığı için, basit hava ile çalışan, dolayısıyla ucuz bir sistem geliştirilip tedavi ünitelerinde kullanılmaya başlanmış. 

Bu sistem sadece basınçlı havaya gereksinim duyan ve çoğunlukla mekanik aksamlardan oluşur. Evet ucuzdur, parçası da ucuzdur. Kolay kolay da birşey  olmaz. Ama yapabileceği sınırlı, gelişmeye kapalı, eski bir sistemdir. 

Ericson cep telefonları da sağlamdır, şarjı günlerce bitmez, bozulursa tamiri ucuzdur. Ama sadece Alo der, sms gönderebilirsiniz o kadar.

Elektronik sistemler ise günümüzde çok ileri seviyelere gelmiş ve hayatımızın hemen hemen her alanında artık vazgeçilmezimiz olmuştur.


Evden telefonumuzu almadan çıktığımızda sanki yaşamla bağımız kopmuşçasına rahatsız olmamızda bu sebeptendir. Aldığımız son model telefon, televizyon hatta arabalarımız bile eskimemiş ve hala çok iyi durumda olsalar bile, yeni modeli çıkınca içimizde değiştirme isteği uyandırması da teknolojinin hücrelerimize kadar nüfuz etmesinden değil mi?

Birde artık gerçekçi olmak gerekirse, teknolojik cihazlarında eskisi gibi kolay kolay bozulmadığını hepimiz biliyoruz. Cep telefonu ve kamerası ile geçtiğimiz yaz havuza girenlerimiz bile vardır eminim aramızda. 

Şimdi gelelim tedavi ünitelerimize. 

Artık Avrupa da pnömatik üretim bile neredeyse kalmadı. Yapılan üretimler ise üçüncü dünya ülkeleri gibi hala teknolojinin çok geri kaldığı, elektrik ve altyapı sistemlerinin yeterli olmadığı ülkelere ihraç edilmek üzere planlanıyor.

Günümüz teknolojisine sahip Tedavi ünitelerinin de iphone lar gibi yazılımları yenileniyor, sürekli gelişiyor ve aldığınız gibi kalmayıp sürekli yeni özellikler ekleniyor. Bozulmaz mı? Tabiki  böyle bir ihtimal var. Ama sağlamlıkları garanti sürelerinden de anlaşılacağı gibi gayet tatminkar.

Elektrik sistemi için bir regülatör ve UPS, elektronik aksama sahip ürünlerin uzun yıllar boyunca sağlıklı ve güvenli çalışması için yeterlidir.

Kliniğinize aldığınız bir Tedavi Ünitesini en az 10-15 yıl kullanacağınızı hesaba katarsak, hemen hemen hergün yenilenen teknoloji karşısında, kendini yenileyemeyen ve gerektiğinde yeni çıkan özellikleri ekletemeyeceğiz bir tedavi ünitesi, sadece birkaç yıl içinde bile demode hale gelebilir. 

Bu sebeplerden dolayı, nasıl ki cebimizde, arabamızda, mutfağımızda, salonumuzda, işyerimizde teknolojiden korkmuyor, en yenisini kullanıp memnun kalıyorsak, teknoloji ile donatılmış Tedavi Ünitelerinden de korkmaya hiç gerek yoktur. Emin olun iyi bir elektronik cihaz, pnömatik cihazlardan çok daha az servis gereksinimi duymaktadır.

Kendini yenileyememiş, teknolojinin gerisinde kalmış ve bilgisayarlar ile yıldızı hiç barışmamış, patlayan hava hortumlarını tamir etmenin daha kolay olduğunu düşünen teknisyenlerin, sırf tamirinden çekinip çıkacak olası sorunlardan gözü korktuğu için sizleri eski teknoloji ürünlere yöneltmesine ve gözünüzü korkutmasına asla izin vermeyin.

Uzatılmış garanti, garanti sonrasında da elektronik sigorta veya bakım anlaşmaları gibi alternatifler ile çok çok uzun yıllar başınız ağrımadan keyifle çalışmak için birçok seçeneğinizin de  olduğunu unutmayın.

Doğru bilgiyi alıp, ihtiyacınızı belirleyip gönlünüzden geçen ve herşeyden önemlisi içinize sinen cihazları tercih etmenizi öneririm.

Bir sonraki fuarda haber verirseniz, konuyla ilgili daha detaylı sohbet etme ve kahve içme fırsatımız olabilir.

Fatih ADANUR

About Author