Dental Panoramik Röntgen Odası Nasıl Olmalı?

Panoramik veya 3D röntgen cihazı aldınız ama , cihazı kullanacağınız odada hangi bağlantılar olmalı? Oda içerini nasıl dizayn etmeliyim? panoramik odası nasıl olur? kullanışlı bir panoramik odası için cihazı nasıl pozisyonlandırmalı? gibi birçok soru var aklınızda değil mi? 

Gelin bu sorulara şimdi cevap arayalım…

Öncelikle Röntgen odası için yasal gereksinimler ve yasal olmayan gereksinimler olmak üzere ikiye ayıralım.

Yasal gereksinimler : duvarlar için en az 2 mm lik kurşun kaplama, içerden dışarıya doğru çalışan ve yere yakın bir fan, oda kapısının kurşun kaplı olması, içerdeki hastayı çekim esnasında izlemek için radyasyon geçirmez bir camdan pencere yada kamera sistemi. Hasta kurşun önlüğü ve son olarak Muayenehane, Klinik yada Hastane için Atom Enerjisi Kurumunun istediği metrekare cinsinden yeterli ölçüde oda.

Diğer gereksinimler : Soğutma sistemi için ve zeminden havalandırmayı hızlandırmak için bir klima, merkezi bir sistem yok ise cihaz için en az 5 kwa UPS, hasta giysileri için askılık, hasta takılarını koymak için bir masa yada raf. Çekim bilgisayarı için küçük bir bilgisayar masası ve bilgisayar.

Günümüz röntgen cihazları çok az yer kaplamaktadır. normal şartlarda 4 metrekare bir alan yeterli olabilir ama, eğer yeriniz müsait ise , konforlu kullanım için ortalama 6-9 metrekare bir oda tavsiye edilir.

Cihaz arkasında en az 2 adet 220 V piriz, Cat6 network kablosu ya network girişi ve cihaz arkasından dışarda kapı kenarına giden, kumanda paneli için boş bir boru ve içinde bir kılavuz kablo olmalıdır.

Cihazı mutlaka hastanın kolay girip çıkacağı bir yönde pozisyonlandırmalısınız ve hasta cihaz başındayken sizlerde hastayı pozisyonlandıracağınız için, sizin içinde giriş çıkış mutlaka rahat olmalı.

Eğer mümkün ise, kamera sistemi yerine en az 20×20 cm lik bir pencere koymanız hastaların içerde yalnız kaldıklarında kendilerini güvende hissetmeleri için oldukça işe yarayacaktır.

Cihazı kumanda edeceğiniz bilgisayarı içerde konumlandırmadığınız takdirde, mutlaka yakın bir yere konumlandırın ki herhangi bir aksi durumda bilgisayara gidip gelmek sorun olmasın.

Kliniğinizin network sistemlerini mümkün olduğunca kablolu ve cat6- cat7 kablo ile yaptırmaya özen gösterin. Günümüz şartlarında 3 boyutlu görüntüler çok fazla yer kaplandığından, kablosuz haberleşme sistemleri yavaş kalmaktadır.

Cihaz seçimi yaparken mutlaka servis ve en önemlisi ihtiyacınız halinde uzaktan destek verebilecek ekipleri olan firmaları seçmenizde fayda var.

About Author